Eeneiige drieling uit Almelo gaat tijdens het Europees kampioenschap klootschieten in Twente voor een plek op het podium.
Ze hebben het ontelbare keren moeten uitleggen. Nog steeds stuiten ze op verbaasde blikken als ze vertellen dat ze aan klootschieten doen. Dat is toch vermaak tijdens een familiefeestje, maar geen serieuze sport?
Merlin, Lindsay en Joyce Leussink weten wel beter. De 22-jarige drieling uit Almelo heeft zich fanatiek voorbereid op het EK in Twente. Ze gaan voor een podiumplek. In de sportschool is sinds september wekelijks extra spierkracht opgebouwd, op de banen is de techniek verder aangeslepen.
Met hun blonde lokken en stralende lach zouden ze voor elke sportbond een uithangbord vormen. Je associeert ze niet snel met klootschieten. Een kleine sport die in Nederland eigenlijk alleen wordt beoefend in Twente en de Achterhoek. En dan vooral door mannen. Merlin, Lindsay en Joyce lopen daar al bijna hun hele leven tussen. Als peuters gingen ze met moeder Karin (52) mee naar wedstrijden van vader Jos (56), een succesvol deelnemer aan diverse EK’s. “Het is zijn schuld dat we zo gek zijn op klootschieten.”
Sinds hun vijfde komt de drieling uit voor De Huier uit Geesteren. Eigenlijk deden ze in de jeugd alles samen. Naast klootschieten beoefenden ze volleybal, volgden het vwo en slaagden begin dit jaar zo’n beetje tegelijkertijd voor hun vervolgopleidingen. In verschillende studierichtingen, dat dan weer wel. “De timing was perfect. Zo konden we samen ons examenfeest vieren. Dat wilden we ook graag.” Ze kennen elkaar door en door, zeggen ze. “Het is niet zo dat als de een een pijntje heeft, de anderen dat ook voelen. Maar als we elkaar aankijken, weten we al wat de ander wil gaan zeggen. Dat is wel lachen.”
Dat ze met zijn drieën opgroeiden op de klootschietbaan maakt het gemakkelijker te reageren op denigrerende opmerkingen over de sport, merken ze op. “We zitten daar niet mee, hoor. Ik snap het ook wel”, zegt Merlin. “Onbekend maakt onbemind.” Lindsay vult aan: “De naam helpt ook niet echt, he. Die is niet bepaald charmant.” “Maar”, verzekert Joyce, “als we vertellen wat we er allemaal voor doen, dan vinden ze het opeens wel interessant.”
Het mooie aan klootschieten is de combinatie van kracht en techniek, vinden ze. “Het is geen gemakkelijke sport. Het is herhalen, herhalen, herhalen. Wil je in de top meedoen dan moet je er vol voor gaan.” Niet voor niets zijn ze op deze avond nog tot het donker op de EK-baan in Reutum te vinden. Daar moet het de komende dagen gebeuren. De drieling is er klaar voor. Lindsay komt namens Oranje in actie op alle onderdelen (straat, veld en zetten), Merlin bij het zetten en Joyce op het veld. Daardoor staan de meiden ook een aantal keer tegenover elkaar. “We zijn tijdens wedstrijden wel vaker concurrenten van elkaar”, zegt Lindsay. “We gunnen elkaar alles maar op zo’n moment ga je voor je eigen succes. Daarna zijn we gewoon weer zussen.”
20 jaar terug vond het EK voor het laatst in Twente plaats. De straatstrijd werd gehouden tussen Geesteren en Vriezenveen, het zetten in Geesteren, de veldwedstrijd in Reutum.
3 disciplines kent het EK. Vrijdag is de straatwedstrijd op de Ottershagenweg in Tilligte. Het zetten is zaterdag op de Haarlerheidebaan in Reutum. Zondag wordt daar het veldonderdeel gehouden.
794 gram weegt de zwaarste kloot waarmee op het komende EK wordt geschoten. Ook wordt er geschoten met kloten van 300 en 475 gram.
25 scheidsrechters zijn actief tijdens het komende EK. Opvallend: ze komen allemaal uit Nederland, aangezien het organiserende land voor de scheidsrechters moet zorgen.
5 bonden uit vier landen doen de komende dagen mee aan het Europees kampioenschap. Naast de Italianen, Ieren en Nederlanders doet Duitsland met twee bonden mee: de FKV en de VSHB.
23 deelnemers mag elke bond mee laten doen per onderdeel: 10 mannen, 6 vrouwen, 4 jongens en 3 meisjes. Sommige klootschieters doen in meerdere onderdelen mee.
2 euro moeten de bezoekers tijdens het EK betalen voor een programmaboekje met alle informatie over de deelnemers. De entree bij alle onderdelen en het parkeren is gratis.
28 vrijwilligers komen tijdens het EK in actie. De verenigingen KV Reutum en Ons Streven leveren allebei zo’n 100 vrijwilligers, de bond zorgt voor 80 vrijwilligers.
65 mille bedraagt de begroting van het EK. De helft van dit bedrag gaat ‘op’ aan de infrastructuur. Tegenover de uitgaven staan de inkomsten. De NKB heeft geld gespaard, terwijl ook de gemeenten, ondernemersfondsen en sponsors een bijdrage leveren.
2020 is het volgende EK. Dan is de VSHB (Schleswig Holstein) in Duitsland organisator.
15.00 Morgenmiddag wordt om 15.00 uur de openingsceremonie in Ootmarsum gehouden. Vrijdag om 8.45 uur beginnen de jongens met de straatwedstrijd op de Otterhagenweg in Tilligte. Zaterdag en zondag worden op de Haarlerheidebaan in Reutum de zet- en veldwedstrijden gehouden.De senioren beginnen dagelijks om 10.30 uur.
Tekst: Bert Hellegers
Foto: Reinier van Willigen
Geen reacties