Zondag is het weer zover. Dan is het de eerste zondag in september en weer tijd voor de traditionele wedstrijd om de “Zilverenkloot”.

Deze wedstrijd wordt elk jaar verschoten op de Haarlerheidebaan te Reutum en begint zondag 1/09 om 13.30 uur.

In de jaren 70 -80 en 90 werd deze wedstrijd bezocht door vele (vaak meer dan 1000) toeschouwers, echter de laatste jaren door enkele honderden.

Bij deze wil ik een oproep doen aan zoveel mogelijk klootschieters om deze traditionele (echte) klootschietwedstrijd zoveel mogelijk te bezoeken en het echte klootschieten in ere te houden.

Mijn mening is dat de laatste jaren het klootschieten meer om een enkele individualist gaat dan om het echte (team) klootschieten. Ik zou willen zeggen; stuur deze mail zoveel mogelijk door aan andere klootschieters en kom a.s. zondag naar de Haarlerheide in Reutum, al komt of kunt u zelf niet.

Neem desnoods junioren of jeugdleden mee, dan kunnen die ook mee maken hoe de entourage bij een grote klootschietwedstrijd is.

De eerste wedstrijd om de zilveren kloot vond plaats in Arnhem, op 4 september 1919. In het kader van de viering van het Vaderlands Historisch Volksfeest zouden de beste klootschieters uit Twente om de zilveren kloot strijden. Als scheidslijn tussen Noord en Zuid-Twente gold het AlmeloNordhorn kanaal, en de eerste wedstrijd om de zilveren kloot, ter beschikking gesteld door J.J. van Deinse, werd gewonnen door Noord.

Hoewel werd afgesproken de wedstrijd tot een jaarlijks terugkerend gebeuren te maken, had dit veel voeten in de aarde, want de tweede wedstrijd om de zilveren kloot, op 13 maart 1920 in het Fleringerveld werd gestaakt, en het duurde tot 1927 voordat de onenigheid tussen Noord en Zuid was bijgelegd, en beide partijen weer tegen elkaar in het strijdperk traden.

Hierna werd tot 1947 nog enkele malen tegen elkaar geschoten, maar pas vanaf 1971 kreeg de wedstrijd een echt jaarlijks terugkerend karakter.

De originele zilveren kloot was inmiddels spoorloos, maar G.J.J. Luttikhuis sr. , had, als eigenaar van de Haarlerheide baan en groot liefhebber van de klootschietsport , een replica laten maken, en om deze wisseltrofee is vanaf 1947 gestreden.

Ook in ere hersteld werden de tradities die behoorden bij de legendarische strijd om de zilveren kloot; 25 klootschieters uit Noord, en 25 klootschieters uit Zuid , met ieder 2 schot, treden op de eerste zondag van september op de Haarlerhei in Reutum tegen elkaar in het strijdperk.