Zes blije, officieel gecertificeerde jeugdbegeleiders van de Nederlandse Klootschietersbonden, keerden zaterdagmiddag 7 januari jl. huiswaarts nadat zij geslaagd waren voor hun cursus jeugdbegeleiding. Bijzonder aan het afgelegde examen was, dat de cursisten het programma voor deze middag zelf mochten invullen. Zij hebben gekozen om een bosronde te organiseren voor enkele jeugdleden van drie verschillende klootschietverenigingen. Tijdens deze ronde konden de cursisten het geleerde in de praktijk brengen en aan de examinatoren laten zien wat ze in hun mars hadden.

 

 

Cursus
De cursus jeugdbegeleiding wordt aangeboden aan jeugdleiders die zich meer willen verdiepen in het begeleiden van de jeugd. Zo werden tijdens de cursus, die vier avonden en één praktijk dag inhield,  aandacht besteedt aan o.a. de spelregels, het omgaan met kinderen, de veiligheid tijdens het spel en werden de taken van een jeugdbegeleider besproken.
De compleet vernieuwde cursus werd gegeven door de zussen Marjo en Saskia Wiegers en vond plaats in de kantine van K.V. Java.

 

 

Examen
Tijdens een natte zaterdagmiddag werd op de baan van K.V. Oud Ootmarsum gestreden door 18 fanatieke jeugdleden om de eerste prijs. De jeugdleden werden in groepjes van drie ingedeeld, zodat er van elke vereniging één jeugdlid in een groepje zat. Deze teams gingen onder leiding van de examenkandidaten op weg. Zowel de jeugdleden als de examenkandidaten lieten zich niet uit het veld slaan door de vele regenval van die middag.
De cursisten werden beoordeeld door Marjo en Saskia Wiegers, maar ook door onafhankelijk beoordelaar Huub Heitkamp.

 

 

Handtekening
Na afloop van de bosronde werden de jeugdleden bedankt voor hun enthousiasme en werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Voor alle deelnemers was er een broodje knakworst en een snoepzakje.
Toen de jeugdleden huiswaarts gekeerd waren, was het tijd om de diploma’s uit te reiken aan de cursisten. Met hier en daar nog een tip ter verbetering, werden alle cursisten gefeliciteerd met hun behaalde diploma.
Na ondertekening van het diploma mochten zij zich officieel jeugdbegeleider van de Nederlandse Klootschietersbonden noemen. Een taak die ontzettend belangrijk is voor het klootschieten. Immers, de jeugd heeft de toekomst.