Onder stralende weersomstandigheden zijn in Tilligte de eerste wedstrijden van het EK Klootschieten geschoten met de stalen kloot op het onderdeel straat. De wedstrijdbaan die door de vereniging Ons Streven Tilligte met behulp van 100 vrijwilligers was uitgezet, bleek een uitstekend parcours te zijn voor de ruim 100 deelnemers. Het talrijke publiek (duizenden toeschouwers) kreeg spannende wedstrijden voorgeschoteld. De eerste wedstrijddag leverde Nederland meteen de eerste medailles op: goud voor Silke Tulk (dames), zilver voor Lisa Jonkers (meisjes) en brons voor Lindsay Leussink (dames) en Suzan Zieverink (meisjes). Daarnaast werden in het landenklassement twee gouden medaille’s behaald door de dames en de meisjes terwijl de heren een knappe zilveren medaille wisten te bemachtigen kort achter de zeer sterke Ieren.

Straat Jongens
Om 8.45 uur opende Bart Polhuis het EK met een super schot van 175 meter. Helaas was zijn optreden niet voldoende voor een plek op het podium. Na een zeer spannende wedstrijd bleek uiteindelijk de winnaar uit de laatste groep te komen. Fabian Schiffmann van de FKV haalde de fabelachtige afstand van 1484 meter in 10 schoten. Dat wil zeggen 150 meter per schot. Tweede werd David Devlin uit Ierland met 1429 meter en derde Tom O’Donavan eveneens uit Ierland met 1344 meter.

Straat Meisjes
Na de jongens zijn de meisjes gestart met namens Nederland Britt Blokhuis uit Beuningen die het spits afbeet. Zij wist uiteindelijk na 10 schoten een totaalafstand van 1100 meter te overbruggen. Daarmee behaalde zij uiteindelijk een 5e plek. De winnares komt uit Ierland: Marie Nagle met een afstand van 1336 meter. Daarmee lag ze honderd meter voor op de nummers twee en drie. De nummer twee werd de Drentse Lisa Jonkers met een afstand van 1229 meter. Zij bleef daarmee 4 meter voor op Susan Zieverink uit Ruurlo. Dit betekende dus de eerste 2 medailles voor Nederland namelijk zilver en brons. De Nederlandse meisjes behaalden door hun goede optreden de overwinning in het landenklassement.

Straat Dames
Lange tijd zag het er naar uit dat Lindsay Leussink, die was gestart in groep 3 van de dames, met de overwinning zou gaan strijken. Met een afstand van 1348 meter name zij de leiding. Carlijn Hammink lag lange tijd op plek twee met 1257 meter. Het duurde lang maar in groep 7 was het Claire O’Sullivan die Lindsay met 4 meter voorbij schoot. Tot aan de laatste groep was het spannend met de Nederlandse favoriete Silke Tulk. Haar laatste schot moest de beslissing brengen. Silke had haar zenuwen goed onder controle en wist de stalen kloot perfect te plaatsen. Met een afstand van 1367 meter werd zij de Europese Kampioene 2016 en maakte daarmee haar favorietenrol wederom waar. Een prestatie van formaat!

Straat Heren
Bij de heren nam de Ier Aidan Murphy lange tijd de leiding met 1635 meter, gevolgd door de Nederlanders Melle Analbers met 1602 meter en Michael Roerdink met 1597 meter. Helaas werden de Nederlanders uiteindelijk van een podiumplek afgehouden. Holger Wilken (duitsland) wist met een afstand van 1631 meter beslag te leggen op het brons. In de allerlaatste groep was het de Ier David Murphy die, net als tijdens het EK 2008 in Ierland en 2012 in Italie, de gouden plak wist te bemachtigen met een afstand van 1683 meter. Zijn broer Aiden Murphy pakte uiteindelijk zilver.