Enthousiaste jeugd strijdt om Nederlandse titels
Afgelopen zondag werd op de klootschietbaan van K.V. de Veldhoek de Nederlands Kampioenschappen klootschieten gehouden. De junioren, begeleiders en supporters waren in groten getale aanwezig aan de Langemaatsweg in Geesteren (Overijssel). Er werd in acht verschillende categorieën gestreden door zowel jongens als meisjes.

Kleinste klootschieters


Om negen uur stonden de eerste klootschieters al te trappelen van ongeduld om te starten aan hun NK-avontuur. Voor sommigen was het de eerste keer dat ze aan de start stonden, anderen hadden al vaker meegedaan. Categorie één en twee gooiden 500 meter op de straat, 5 schoten op het veld en drie worpen bij het onderdeel zetten, waarbij de verste worp telt.
 Maarten Hoonberg (KV Beuningen) won in categorie 2 het onderdeel straat, Olivier Scholten (K.V. oud Ootmarsum) won het onderdeel veld en Daan Heerdink (K.V. oud Ootmarsum was de beste op het onderdeel zetten. Bij de meisjes was het podium eentonig. Karlijn Greven (K.V. Nooit Gedacht) wist alle drie onderdelen met overmacht te winnen. Het was voor de vijfde opeenvolgende keer dat Karlijn de Nederlandse allround titel wist te winnen.

De jeugd uit categorie één, de allerjongste jeugd, volgde hun oudere voorgangers op de voet. Hier waren niet alleen de deelnemers, maar zeker ook de begeleiders en aanwezige ouders zenuwachtig. Ook deze leden lieten prachtige schoten en spannende wedstrijden zien. David Groeneveld (K.V. Wilskracht) wist als enige in zijn categorie de 500 meter in zeven schoten te overbruggen en won hiermee dit onderdeel. Leon Heerink (K.V. oud Ootmarsum) wist het onderdeel veld te winnen en Shawn Schwoon (K.V. de Meulewieke) wist op het onderdeel zetten met een klein verschil de nummer twee voor te blijven.

Oudere jeugd


Na de middag waren categorie drie en vier aan de beurt. De oudere jeugd maakten er net als hun jongere voorgangers, spannende wedstrijden van. De oudere jeugd gooide in plaats van 500 meter straat, 800 meter. Zij gooiden ook 5 schoten op het veld en mochten drie maal zetten waarvan de verste worp telde. 
Kim Groener (K.V. Beuningen) wist de 800 meter in acht schoten te overbruggen en had uiteindelijk de meeste meters over de finish. Hierdoor won zij dit onderdeel. Ook het onderdeel veld was een prooi voor de klootschietster van K.V. Beuningen. Suzan Zieverink (K.V. ’t Broek) was de enige in haar categorie die bij het onderdeel zetten voorbij de veertig meter gooide en won hiermee dit onderdeel.

Bij de jongens in categorie drie deden dit jaar de meeste deelnemers mee, 49 in totaal. Mirco Breuker (K.V. Vooruitzicht) wist het onderdeel straat te winnen, Stef Huiskes (K.V. Reutum) won het onderdeel veld met een kleine voorsprong en Carsten Hogt (K.V. Ons Genoegen) wist met zijn zetkloot de magische grens van 50 meter te raken; 50.40 meter was zijn winnende score.
Categorie vier staat ieder jaar opnieuw garant voor verrassende uitslagen en bloedstollende wedstrijden. 
Lisa Jonkers (E.D.K.V. Fort) was de enige in haar categorie die aan zeven schoten genoeg had om 800 meter te overbruggen en zodoende won zij dit onderdeel. Op het veld moest zij haar meerdere erkennen in Renske Arens (K.V. Nooit Gedacht), die tevens het onderdeel zetten wist te winnen met een score van 42.27 meter. 
Jesse Wennink (K.V. de Brink) was bij de jongens de beste op het onderdeel straat, Remco Zanderink (K.V. Beuningen) wist met zijn vijf schoten op het veld bijna 600 meter te gooien en won dit onderdeel. Guus Hoonberg (K.V. Beuningen) was veruit de beste op het onderdeel zetten en wist zijn zetkloot maar liefst 63.14 meter weg te gooien.

Allroundkampioen

Ieder jaar heeft het NK ook een allroundtitel te vergeven. Dit is een titel die kijkt naar de uitslagen op drie onderdelen. Men noemt de allroundtitel ook wel eens de ‘echte’ Nederlandse titel, omdat de deelnemers, over drie onderdelen, de beste klootschieters zijn van Nederland. 
Imke Hulsmeijers (K.V. Wilskracht) won de allroundtitel bij de meisjes in categorie één, Leon Heerink (K.V. oud Ootmarsum) won de titel bij de jongens in dezelfde leeftijdscategorie. 
Karlijn Greven (K.V. Nooit Gedacht) wist haar allroundtitel van vorig jaar te prolongeren in categorie twee, Mart Egbers (K.V. Steeds Vooruit) bleek in deze leeftijdscategorie de beste bij de jongens. 
Stef Huiskes (K.V. Reutum) won de allroundtitel bij de jongens in categorie drie. Bij de meisjes waren er twee winnaars, te weten Suzan Zieverink (K.V. ’t Broek) en Kim Groener (K.V. Beuningen).
Waar Lisa Jonkers (E.D.K.V. Fort) vorig jaar nog allroundkampioene werd met drie andere meiden, mocht zij dit jaar als enige in haar categorie de prijs ophalen. Patrick Zieverink (K.V. ’t Broek) bleek bij de jongens de beste over drie onderdelen en mag zich een jaar lang allround kampioen van Nederland noemen.

NK Senioren

Over twee weken (zondag 28 juni 2015) staat de NK voor senioren op de agenda. Organiserende vereniging K.V. Klein Dochteren is druk bezig met het prepareren van een veldbaan en het onderhouden van de straatbaan zodat de senioren hun wedstrijden in optimale omstandigheden kunnen volbrengen.

Langs deze weg willen wij K.V. de Veldhoek bedanken voor de geweldige organisatie van dit NK!