‘Quitte draaien en goud in huis’

Ze zijn overal op voorbereid, zeggen ze. Maar toch blijft het koffiedik kijken voor Alfons Tijink, Harry Scholtenhave en Jan Damhuis. Zij vormen gedrieën de EK-commissie van Ons Streven. Tijdens het Europees kampioenschap is hun club verantwoordelijk voor de straatwedstrijd.

Koffiedik kijken dus. Omdat ze eigenlijk maar heel moeilijk kunnen inschatten hoeveel publiek er op 5, 6, 7 en 8 mei op het EK afkomt. “Nou ja, we denken dat we voldoende mensen hebben gecharterd, we hebben zelfs nog wat mensen achter de hand, mocht het helemaal uit de hand lopen”, zegt Alfons Tijink. Hij is verantwoordelijk voor de vrijwilligers en volgens Ons Streven-voorzitter Harry Scholtenhave is hem dat op het lijf geschreven. “Want tegen hem zeg je niet gemakkelijk nee.”

‘Nee’ zei Ons Streven ook niet tegen de bond toen de club werd gevraagd om de straatwedstrijd te organiseren. “We hadden ons hard gemaakt voor de baanwedstrijd”, vertelt Scholtenhave. “Maar het werd dus de straat. Ja, daar kunnen we ons wel iets bij voorstellen. De baan in Reutum is lang en breed.” De straatwedstrijd wordt gehouden op de Ottershagenweg. “Daar liggen geen grasklinkers langs en dat was ook een overweging om hier de straatwedstrijd te houden. Grasklinkers kunnen zomaar kloten van richting veranderen en dus de wedstrijd beïnvloeden. Dit is een eerlijke straat.”

Tijink noemt de straatwedstrijd op vrijdag 6 mei het koningsonderdeel van het komende EK, dat voor het eerst sinds twintig jaar weer in Nederland wordt gehouden. “Het wordt spektakel met de Duitsers en de Ieren, maar ook wij kunnen een rol gaan spelen”, denken Tijink, Scholtenhave en Damhuis. “Dat heeft alles te maken met het thuisvoordeel. We zijn al twee jaar volop aan het trainen op deze straat en dat moet bijna wel voordeel opleveren. De straat is zo’n 5,5 meter breed. Het losschot kan goed zijn voor z’n 300 á 350 meter. Deelnemers moeten secuur zijn en power hebben.”

Ons Streven moet alles behalve de wedstrijd zelf regelen. “Wij moeten dus zorgen dat het parcours er prima bij ligt, dat de bermen en de sloten zijn uitgemaaid. Daarnaast natuurlijk de inrichting onderweg, met diverse horecatenten en de parkeerplaatsen.” Om zoveel mogelijk auto’s te kunnen herbergen, wordt het voormalige terrein van de Oldtimerdagen ingericht als parkeerplaats. “Daar hebben we voldoende ruimte, alleen als het de dagen ervoor flink gaat regenen, moeten we er iets op verzinnen.”

Bij de start komt een grote feesttent te staan van 50 bij 8 meter. Deze wordt ingericht met een bar, tafels en stoelen. Ook komt er een tribune waarop zo’n 150 mensen een plekje kunnen vinden. Alles wat aan drank en voedsel wordt verkocht, is voor de clubkas van Ons Streven. “Wij hebben de lasten en de lusten.” Bij de start wordt de snelheid van het losschot van deelnemers gemeten. “Een mooi extraatje”, aldus de organisatoren. Ze vinden het geweldig dat een kleine honderd vrijwilligers zich hebben gemeld om de wedstrijddag maar ook de dag ervoor, als de straat getest mag worden door de deelnemers, de handen uit de mouwen te steken. Tijink, Damhuis en Scholtenhave zijn er klaar voor. “Van ons mag het beginnen. Met de klootschietmarathon zijn we wel wat gewend, al is een EK wel iets anders natuurlijk. Maar deze kans krijgen we wellicht nooit weer, dus moet je hem pakken.”

Stilletjes hopen de drie op een plak voor een van de eigen leden Melle Analbers en Luuk ten Dam. Wat hebben ze liever, goud voor Melle of Luuk óf een volle clubkas? Het valt even stil. Voorzitter Harry Scholtenhave: “Laten we dan maar quitte draaien en een ‘eigen’ Europees kampioen huldigen. Ja, dat zie ik wel zitten.”

RT

‘Baan in Reutum is heilige grond’

Met drie jaar voorbereiding, een verlengde baan van 1.500 meter en een uitgebreid randgebeuren is KV Reutum startklaar voor het EK klootschieten.

Kort na het veertiende EK in het Italiaanse Pesaro in 2012 opperde Jan Lammerink, lid bij KV Reutum, het idee om de Europese Kampioenschappen van 2016 weer op Twentse bodem te organiseren. In 1996 troffen de deelnemende landen elkaar namelijk ook op het sportveld van De Molenberg in Reutum. De veldbaan ‘Haarlerheide’ was ook toen het wedstrijdterrein. “Deze baan is een historische baan”, vertelt Lammerink. “Heilige grond, waar in de afgelopen bijna tweehonderd jaar menig heroïsch duel heeft plaatsgevonden. Vanaf 1919 werd hier al gestreden om de Zilveren Kloot. Haarlerheide is de oudste baan van Nederland, maar zeer geschikt voor het EK. Mede doordat in 1996 is gebleken dat de baan van 700 meter verlengd zou kunnen worden tot 1.500 meter lengte.” Nadat zowel de NKB als burgemeester Stegers groen licht gaven, zette de organiserende vereniging vanaf oktober 2014 alle zeilen bij om de verlenging te verwezenlijken. Het land werd gefreesd, omgeploegd, geëgaliseerd en ingezaaid. Een maand later werden de veld- en zetbaan alsook de straatbaan in Tilligte officieel goedgekeurd. “De samenwerking met klootschietvereniging Ons Streven in Tilligte verloopt vlekkeloos”, laat de organisator weten. ,,We hebben zogezegd dezelfde bloedgroep. Daarom wilden we het EK graag naar Twente halen. Dat komt door het klootschietershart. We kennen veel mensen dus het is altijd een gezellig weerzien. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de promotie van de sport. Die zit een beetje in een verdomhoekje tussen traditie en sport. Toch is het echt wel een sport”, benadrukt Lammerink. “Wie bij de top wil horen, moet minimaal drie keer per week trainen.”

Bij alle drie disciplines zijn persoonlijke records en landtitels te halen. Ieder land vaardigt vier jongens en drie meisjes af in de leeftijd tot en met 18 jaar, zes dames en tien heren. Met name van de Nederlandse dames zijn de verwachtingen hoog. Iedere dag om 18.00 uur is de prijsuitreiking van de dagdiscipline.

De organisatie denkt dat het behoorlijk druk kan worden bij De Molenberg over twee weken. Bij mooi weer verwacht Lammerink zo’n 3.500 toeschouwers voor het EK en nog eens 3.500 voor het randgebeuren. “Er komen klootschieters uit Ierland, Italië, en twee teams uit Duitsland”, legt hij uit. “Alleen al van Noord-Duitsland hebben we vernomen dat er twaalf touringcars komen. En aangezien we maar eens in de twintig jaar een EK in eigen land hebben, pakken we groots uit. Zaterdag 7 mei starten de wedstrijden in Reutum maar vanaf vrijdag is er al volop feest tijdens het Lentefestival, met acht thema’s, in het centrale strodorp op het sportveld. Vrijdagavond houden we bijvoorbeeld een ladiesnight, gevolgd door een bloemen- en plantenmarkt op de zaterdag en een kloot’nbal op zondag.” En niet alleen KV Reutum, ook zes andere clubs uit het dorp zetten zich in. Zo’n 150 vrijwilligers hebben aangeboden te helpen. “Het is ook niet niks wat hier gebeurt”, besluit Lammerink. “Voor ons zijn dit de Olympische Spelen van het klootschieten.”