Met een delegatie van 23 personen waren de voor Nederland afgevaardigde klootschieters Silke Tulk, Robert Meijer en de zussen Joyce en Merlin Leussink afgereisd naar het Ierse Cork om deel te nemen aan de prestigieuze wedstrijden om de titel King and Queen of the Roads. Deze wedstrijden, waarin wordt geschoten met de stalen kloot, worden jaarlijks gehouden tijdens het 2e weekend van oktober. Wederom waren vele duizenden toeschouwers aanwezig om deze spectaculaire wedstrijden te aanschouwen en de nodige weddenschappen af te sluiten. De Nederlandse delegatie kan terugkijken op een succesvol weekend.

 

Finaleplaats Silke Tulk

Vrijdag was het de beurt aan de dames om de spits af te bijten met de strijd om de Queen of the Roads. Silke Tulk uit Albergen kwam in de halve finale tegenover 2 Ierse dames te staan te weten Denise Murphy en Catriona Kidney. Laatstgenoemde heeft de titel al vijf keer op haar naam weten te schrijven en was dus een geduchte tegenstandster. Al vrij snel in de wedstrijd liet Silke zien waarvoor ze zo hard getraind na haar schouderoperatie en kwam op een schot voorsprong. Deze voorsprong heeft ze dan ook niet meer uit handen gegeven en bereide de voorsprong zelfs uit naar 2 schoten en won de halve finale. Vreugde alom in het Nederlandse kamp want er zou sowieso een finale geschoten worden op zondag. Zondagmiddag mocht Silke opnieuw aantreden nu tegen de All-Ireland kampioen en tevens titelverdedigster Kelly Mallon die vorig jaar o.a. Silke in de halve finale had verslaan. Silke begon sterk aan haar wedstrijd en al snel lag ze op een schot voorsprong. Na een paar hele goede schoten van Mallon kwam ze terug in de wedstrijd en lagen de dames weer gelijk. Met een fantastische eindworp liet de Ierse de Nederlanders beduusd achter. Silke mocht nog op dit schot gooien maar zij kon uiteindelijk net niet aan het schot van Mallon tippen. Met 30 meter verschil won de Ierse kampioen opnieuw de beker.

 

Robert Meijer doet lange tijd goed mee

Bij de strijd om de King of the Roads wist de Duitser Ralf Rocker zeer verrassend de 1e halve finale te winnen door een puike wedstrijd waarin de Ieren Gary Daly en Christy Mullins klop kregen. In de 2e halve finale moest Robert Meijer uit Albergen aantreden tegen titelverdediger David Murphy en de All Ireland kampioen Conor McGuigan. Op voorhand geen gemakkelijke opgave dus. Van meet af aan ging de zeer sterk schietende McGuigan aan de leiding. Robert Meijer deed goed mee op het bochtige en zeer ruwe parcours en ging lange tijd gelijk op met regerend kampioen David Murphy. Vlak voor het einde van de wedstrijd bij het 13e schot moest Meijer echter afhaken doordat hij de een na laatste bocht in het parcours niet goed doorkwam terwijl David Murphy daar wel goed doorheen kwam. Vanaf dat punt produceerde Murphy een extreem lang schot waarmee hij de druk op koploper McGuigan enorm opvoerde. In het volgende schot pakte Murphy zelfs de leiding over en wist daarna de wedstrijd meteen winnend af te sluiten.

De finalewedstrijd tussen Murphy en Rocker kende aanvankelijk een verassend begin. Rocker begon sterk terwijl Murphy een aantal missers produceerde. Even leek een verassing in de lucht te hangen echter Rocker kon het hoge niveau van zijn halve finale wedstrijd niet herhalen en moest uiteindelijk duidelijk zijn meerdere erkennen in David Murphy. Hiermee was de 4e achtereenvolgende titel King of the Roads voor Murphy een feit.

 

Overtuigende winst zussen Leussink

Zaterdagmiddag was het de beurt aan de zussen Merlin en Joyce Leussink uit Almelo. De meiden waren uitgenodigd door de Ierse bond om deel te nemen aan de wedstrijd Junior Queen of the Roads omdat ze de beste meiden waren van de Nederlandse Champions Tour. Zij gooiden hun wedstrijd in koppels en stonden tegenover de Ierse kampioenen Carly Grimley en Catriona Murphy. Na een paar schoten werd al duidelijk dat de meiden uit Ierland weinig weerstand konden bieden tegen de ontketende Nederlandse zussen. Zij gooiden een perfecte wedstrijd en wisten uiteindelijk met 3 schoten voorsprong van hun tegenstandsters te winnen. Wederom een geweldige prestatie van deze zeer talentvolle schutters die daarmee voor een geweldige feeststemming zorgden in het Nederlandse kamp.