Image

Onder prachtige weersomstandigheden vonden op de baan van de Huier Midden Twente in Geesteren de NK klootschieten plaats. Ruim 250 deelnemers, voortgekomen uit diverse selectiewedstrijden bonden de strijd aan in vier dames- en vier heren leeftijdscategorien in een drietal onderdelen; straat, veld en zetten. Het waren spannende wedstrijden in de meeste categorien. Met een zeer spannend en zeker ook onverwacht einde. In de “koningsklasse” bij de heren waren er uiteindelijk twee de sterksten (met hetzelfde puntentotaal); de veelvuldig Nederlands kampioen Mark oude Luttikhuis en de bondskampioen bij de kogelwerpers Arnold Klieverik!
Al met al een hele mooie wedstrijd, een jaar voordat het WK in eigen land (Dinkelland) wordt gehouden.

Bij de damescategorie boven de 60 jaar won Sanny Oude Luttikhuis alle onderdelen en was ze derhalve ook allround kampioen. Bij de categorie 50-60 jaar gold dat zelfde ook voor Jose ten Dam. In de categorie 40-50 werd Lucie ten Venne van Vooruit Losser allround kampioen zonder een categorie te winnen; ze behaalde een tweede en twee derde plaatsen.
In de belangrijkste categorie (tot 40 jaar) was het de Europees Kampioen bij de meisjes van vorig jaar, Silke Tulk, die de sterkste was op het veld en bij het zetten. De Albergse die dit jaar voor het eerst bij de dames uit moest komen won beide onderdelen met overmacht. Op het veld in 5 schoten 540 meter en bij het zetten 51 meter. Op de straat werd ze derde en daardoor ook allround kampioen. Ingrid Blokhuis won de straatwedstrijd (als enige dame in 8 schoten) en werd tevens 2e in het all round klassement.

Bij de heren ouder dan 60 jaar won Ben Segerink de straatwedstrijd, Joop Platvoet op het veld en Johan Fox het zetten. Net zoals bij de jongste heren moest men hier de all round titel ook gedeeld worden door Ben Segerink en Joop Platvoet. Bij de 50-60 jarigen was het een spannende strijd. 7 verschillende personen hadden een medaille op de drie onderdelen. Algemeen kampioen werd uiteindelijk Hennie Oude Breuil.

Robert Meijer, de bronzen medaille winnaar op het EK van vorig jaar, won bij de 40-50 jarigen het onderdeel zetten en werd derde op straat. Op het veld had hij echter een iets mindere dag. Richard Vlierman (Niej Haarbig) schoot op zijn thuisbaan uiterst sterk en werd met twee eerste plaatsen (veld en straat) en een tweede op het zetten allround kampioen in deze categorie. Een knappe presentatie van deze ervaren slingeraar.

Bij de sterkste herencategorie was het uitermate spannend op met name het veld en de straat. Op het veld waren er twee uitblinkers. Allereerst kwam Mark oude Luttikhuis (Mander) in 5 schoten over de 730 meter! De meeste toeschouwers – in grote getale aanwezig – dachten dat dat een onoverbrugbare afstand was. De all round kampioen van vorig jaar dacht daar echter anders over. Ivo Egbers startte met een ongelooflijk losschot en hij hield die vorm tot aan het 5e schot. Hij schoot 10 meter verder dan Mark en kwam daarmee op een gemiddelde van nagenoeg 150 meter per schot!
Op de straat waren er 4 personen die in 7 schoten het 1 kilometer parcours aflegden. Bastiaan Zwiers (vorig jaar in Ierland ook de beste Nederlander), Niek Egbers en Arnold Klieverik van Steeds Vooruit en Rick Meijer van Kluppelshuizen. Uiteindelijk won Bastiaan met een formidabele eindworp en had nog 163 meter over. Bij het zetten was het Rob Scholten die de 1e plaats in de wacht sleepte. Hij schoot als enige deelnemer over de 80 meter.
Doordat zowel Mark als Ivo op de straat veel minder presteerden (respectievelijk 17e en 23e) werd het uiteindelijk zeer spannend bij de puntentelling om de all round kampioen te bereken. Door het constante schieten van Arnold Klieverik (2e, 6e en 9e) werd hij samen met Mark de all round kampioen. In het derde jaar dat de beide klootschietbonden samen het NK houden worden twee toppers van beide bonden samen ex equo nummer 1. Een prachtige promotie voor de sport en voor de samenwerking.

 

De uitslagen staan onder het kopje wedstrijden