Image

 

ALBERGEN –Silke Tulk vertrekt morgen (woensdag) naar Ierland om haar titel ‘Queen of the roads’ te verdedigen. Vorig jaar liet ze haar klootschiettalent aan de Ieren zien en won ze, na een zinderende strijd. Silke vertelt over de voorbereidingen, haar liefde voor de klootschietsport en de hooggespannen verwachtingen:  “We proberen natuurlijk de beker weer mee naar Albergen te nemen.”

Niet iedereen kan zomaar deelnemen aan de wedstrijden om de King and Queen of the roads. Vorig jaar werd Silke uitgenodigd omdat ze op het EK imponeerde. “Het is een hele eer om uitgenodigd te worden, ik was de eerste Nederlandse die mee mocht doen. En dan ook nog winnen, dat verwacht je niet.”

Vorm van de dag
Klootschieten is een grote sport in Ierland. Supporters zijn ontzettend fanatiek en er wordt grof geld gewed op de wedstrijden. De twintigjarige Silke neemt het op tegen één Duitse en vier Ierse dames. Het niveau is hoog, alleen de wereldtop doet mee. Na vorig jaar zijn de verwachtingen natuurlijk hoog gespannen. Hoe Silke haar kansen inschat? “Het is lastig te zeggen. Het ligt aan de vorm van de dag. Tijdens de afgelopen Wereldkampioenschappen lag ik er op het onderdeel Straat al na één wedstrijd uit.” Silke werd overigens wel Wereldkampioene op het onderdeel Veld.

Krantenknipsels
Silke’s vader is al vanaf de oprichting lid van klootschietvereniging Kleine David in Fleringen. Klootschieten is Silke dus met de paplepel ingegoten. Als zesjarig meisje schoot ze haar eerste wedstrijd en een jaar later was ze al Nederlands Kampioen. Silke weet heel goed waarom ze zo van klootschieten houdt; “het is gewoon een mooie sport. Als je dezelfde afstand in steeds minder worpen kunt afleggen, geeft dat een geweldig gevoel. Je wordt steeds beter en verlegt telkens je grenzen.” Klootschieten is niet de enige sport die Silke beoefend. Ook voetbal is een grote hobby. Ze is keepster bij Dames 1 en traint een meisjesteam. Naast alle sportactiviteiten is Silke ook nog druk aan het studeren. Ze doet de Pabo. Kinderen op haar stagescholen vinden het maar wat interessant om een Wereldkampioene als juf te hebben. “Vorig jaar liep ik stage op een basisschool in Rossum. Dat was net tijdens het WK in Denekamp. De kinderen bewaarden krantenknipsels voor me en leefden helemaal mee. Erg leuk was dat.”

Kriebels
Normaal gesproken traint Silke één keer per week op de baan. Om zich goed voor te bereiden op haar grote wedstrijd in Ierland traint ze momenteel vier keer per week. Niet alleen op de klootschietbaan, ook het fietspad voor haar ouderlijk huis doet dienst als oefenbaan. “Erg handig, ik kan zo even naar buiten lopen om te trainen.” Silke heeft veel zin om weer naar Ierland af te reizen. “De wedstrijd wordt geschoten op een prachtige baan Heel bochtig, waardoor er veel techniek bij komt kijken. Eigenlijk is veld meer mijn onderdeel, maar als je Queen of the roads wordt kun je wel stellen dat straat me ook wel ligt. De kriebels beginnen nu wel te komen. Ik wil natuurlijk winnen.”

Deelnemers