Klootschieters al bezig met 2016

Europese titelstrijd klootschieten na 20 jaar terug in Noordoost-Twente. Voorbereidingen al in volle gang.

Tilligte en Reutum zijn van 5 tot en met 8 mei 2016 het centrum van de klootschietsport. Ierse, Duitse, Italiaanse en Nederlandse klootschieters strijden dan in Noordoost-Twente om de Europese titels.
De straatwedstrijd wordt gehouden op de Ottershagenweg in Tilligte, het zetten en de veldwedstrijd op de Haarlerheidebaan in Reutum.

Huub Heitkamp en Harry Scholtenhave zien het helemaal zitten. Hoewel het Europees kampioenschap pas over bijna een jaar begint, is de voorbereiding op het evenement al geruime tijd in volle gang. Neem de veldbaan in Reutum, die voor de internationale krachtmeting met ruim een kilometer wordt verlengd. “Speciaal voor het EK”, vertellen Huub Heitkamp, die in de organiserende commissie voor de pr en sponsoring verantwoordelijk is, en Harry Scholtenhave, die namens klootschietvereniging Ons Streven is vertegenwoordigd.

Wat betreft die verlenging van de Haarlerheidebaan in Reutum: die is van tijdelijke aard. Ná het EK in 2016 krijgt de Haarlerheidebaan weer zijn oorspronkelijke lengte en wordt het verlengstuk weer landbouwakker.

De organisatie van het EK werkt met een begroting van tussen 60.000 en 70.000 euro. “Ongeveer de helft gaat zitten in deze tijdelijke verlenging van de veldbaan”, aldus Scholtenhave.

Laatstgenoemde is voorzitter van Ons Streven, de vereniging die verantwoordelijk is voor de organisatie van de straatwedstrijd. Die wordt gehouden op vrijdag 6 mei, op de Ottershagenweg. Deze weg tegen het natuurgebied aan wordt op deze dag, inclusief alle toegangswegen, afgesloten voor verkeer.

Een dag eerder is de opening van het evenement in het centrum van Ootmarsum. Het zetten (zaterdag) en de veldwedstrijd (zondag) zijn allebei op de verlengde Haarlerheidebaan. Die volgorde komt overigens niet uit de lucht vallen, er is over nagedacht. “Een organisatie”, vertelt Heitkamp, “mag zelf het programma bepalen. Wij Nederlanders zijn nu eenmaal minder bedreven in het zetten, dus de deelnemers die zowel aan de straat- als aan de veldwedstrijd meedoen, hebben dan mooi een dagje rust.”

Verder speelt natuurlijk het thuisvoordeel mee, want de Nederlanders hebben alle gelegenheid om zowel de straat als de veldbaan te testen. Dat is overigens een ‘must’, want kandidaten moeten zich eerst zien te kwalificeren voor het EK. De huidige leden van de kernploeg, zeg maar de Oranje-selectie, hebben als voordeel dat ze de voorrondes mogen overslaan. Maar daarna moeten ook zij aantonen dat ze over de vereiste kwaliteiten en conditie beschikken. Tien mannen, zes vrouwen, vier jongens en drie meisjes worden na de strenge selectiewedstrijden uitverkoren. Deze kwalificaties, die steeds twee keer tien schoten lang zijn, beginnen de komende weken.

In de aanloop naar het EK van volgend jaar blijkt dat ook de klootschietsport flink geprofessionaliseerd is, hoewel het door leken nog altijd als enkel gezelligheid wordt gezien. “Die moeten dus maar eens komen kijken volgend jaar. Het klootschieten is de grootste kleine bond van het NOC*NSF, ruim 4.000 sporters zijn geregistreerd, maar in totaal doen er wel 15.000 mensen wekelijks aan klootschieten.”

Heitkamp is met zijn commissieleden de zoektocht naar sponsors reeds begonnen. “De bond heeft natuurlijk geld opzij gelegd, het is immers twintig jaar geleden dat we het EK hier hebben gehouden. Maar zonder sponsors kunnen we niet”, aldus Heitkamp.

Verder wordt er een beroep gedaan op veel vrijwilligers. “Gelukkig”, zegt Ons Streven-voorman Scholtenhave, “hebben we bij onze club veel mensen die voor zo’n bijzonder evenement de handen uit de mouwen steken. Bovendien hebben we ervaring met de jaarlijks marathon, al is een EK natuurlijk wel weer heel iets anders.”

Artikel: Engelbert Heideman
Foto: Carlo ter Ellen