foto

Nederlandse delegatie in Skibbereen (22-24/08/14)

In het weekend van 23-24 augustus is er in het Ierse Skibbereen een interland klootschieten verschoten. De strijd tussen de beste Ierse klootschieters en de beste Nederlandse klootschieters werd op de ‘Marshroad’ verschoten. Een baan met een rijke historie, waar onder andere de WK in 2005 ook heeft plaats gevonden. De wedstrijden werden op zaterdag en zondag gegooid. De uitslagen van beide wedstrijden werden bij elkaar opgeteld en vormden zo de einduitslag.

De jongens werden vertegenwoordigd door Jochem Wennink (KV De Brink, Ootmarsum), Melle Analbers (KV Ons Streven, Tilligte), Remco Zanderink en Gijs Senger (KV Beuningen, Beuningen). Voor Remco en Gijs was het een eerste keer dat er gegooid werd in het buitenland. Een bijzondere ervaring voor beide Beuningers. Jochem en Melle waren internationaal al iets meer ervaren. Jochem wist uiteindelijk beslag te leggen op de gouden medaille, Melle won het zilver.
Bij de meisjes bestond de Nederlandse delegatie uit Britt Blokhuis (KV Beuningen, Beuningen), Marianne Westerink (KV Het Woudhuis, Apeldoorn) en Lisa Jonkers (EKDV Fort, Fort). Britt en Marianne maakten hun internationale debuut. Lisa was al eens actief op het EK in 2012. Britt wist meteen indruk te maken door er op zaterdag met de winst vandoor te gaan. De Ierse Katie Sexton volgde op enkele meters. Op zondag was de stand precies andersom en ging Sexton er met de winst vandoor. Het verschil op zaterdag was 27 meter in het voordeel van Britt, op zondag was het verschil 26 meter in het voordeel van Sexton. Britt won dus uiteindelijk de wedstrijd met 1 meter verschil. Lisa Jonkers werd uiteindelijk derde en maakte het podium compleet.
De damesselectie bestond uit Lindsay Leussink (KV de Huier, Geesteren), Silke Tulk (KV Kleine David, Fleringen) en Carlijn Hammink (KV Niej Haarbig, Harbrinkhoek). Ook Carlijn debuteerde in Ierland voor het Nederlandse team. Voor haar een ervaring om tevreden op terug te kijken. Helaas viel ze niet in de prijzen. Lindsay en Silke wisten er onderling een spannende strijd van de te maken. De winst ging op zaterdag naar Lindsay, met een voorsprong van 3 meter. Op zondag had Lindsay pech met haar derde schot en hierdoor kon Silke uitlopen tot een riante voorsprong. Deze gaf ze dan ook niet meer af en won de wedstrijd. Het verschil was uiteindelijk ruim 150 meter. De Ierse Catriona Murphy pakte het brons.
Jos-Bert Aalbers (KV ‘t Trefpunt, Steenderen), Richard Vlierman (KV Niej Haarbig, Harbrinkhoek), Bas Senger (KV Beuningen), Henk Heerink (KV Oud Ootmarsum, Ootmarsum en Harold Dolleman (KV Klein Dochteren, Klein Dochteren) vormden het Nederlandse team bij de mannen. Zij waren allemaal al eens actief tijdens een internationaal event. Op zaterdag ging de winst naar de Ierse David Murphy, de regerend Europees Kampioen. Hij lag maar 10 centimeter voor op de Ierse Gary Daly. Henk Heerink en Jos-Bert Aalbers wisten nog enigszins in de buurt te blijven van deze Ieren en dus was op zondag nog veel mogelijk. Zo bleek ook toen Jos-Bert op zondag een magnifieke wedstrijd gooide en de wedstrijd op zondag zelfs won. Hierdoor steeg hij in het klassement naar een verdiende tweede plaats. De Ier Gary Daly won de wedstrijd, David Murphy werd derde.
Al met al kan de Nederlandse bond terugkijken op een geslaagd weekend in het Ierse Skibbereen. Vanmiddag om 17.00 uur vliegt de Nederlandse delegatie terug naar huis.