Nederlands_team_klaar_voor_EK_Italie_2012_-_Foto_voor_website_Small

 

Tijdens het hemelvaartweekend van 17 t/m 20 mei wordt door de Europese top van het klootschieten gestreden om de EK-titels in het Italiaanse Pesaro. Het EK klootschieten is een prachtig evenement waar de sporters al lange tijd naar uitkijken om zich te kunnen meten met de internationale top. Deelnemende landen zijn Ierland, Duitsland, Nederland en Italië. Er zal door de deelnemers worden gestreden op de onderdelen zetten (3 worpen), veld (10 schoten) en straat (10 schoten). Per onderdeel mag ieder land deelnemen met 3 meisjes, 4 jongens, 6 dames en 10 heren. In totaal zullen ca. 200 sporters met elkaar de strijd aangaan.

 

Première in Italië

Het EK Klootschieten wordt om de vier jaar gehouden. De 14e editie van de Europese Kampioenschappen wordt in Italië gehouden. Het is voor het eerst dat de Italiaanse bond de organisatie van dit evenement voor haar rekening neemt. De kampioenschappen zullen plaatsvinden nabij Pesaro aan de Adriatische kust. Op een steenworp afstand van de uitvalsbasis ligt een prachtig strand terwijl de verschillende wedstrijdlocaties allemaal binnen een half uur te bereiken zijn. Gecombineerd met hopelijk zonovergoten weersomstandigheden zijn alle ingrediënten aanwezig om er een mooi (lang) sportweekend van te maken.

 

Voorbereiding Oranje selectie

De Nederlandse selectie bestaat in totaal uit 37 sporters verdeeld over meisjes, jongens, dames en heren. De geselecteerde sporters zijn afkomstig uit Twente, Drenthe en de Achterhoek. Naast de sporters, coaches en bondsbestuurders maken ook vele supporters de reis naar Italie. In totaal worden er bijna 200 Nederlanders verwacht die de sporters zullen aanmoedigen.

De sporters hebben zich onder begeleiding van trainers en coaches goed voorbereid op dit belangrijke evenement. De afgelopen maanden werd er telkens 2 keer per week gezamenlijk getraind, zowel bij Fysiotherapie Langeveld in Harbrinkhoek als op verschillende klootschietbanen. Daarnaast hebben de meeste sporters in het weekend een wedstrijd voor hun eigen vereniging op het programma staan. Tijdens de trainingen is er sprake van een gezonde concurrentie binnen het Oranjekamp zodat iedereen op scherp is gezet om tijdens het EK te ‘pieken’.

 

Medaillekansen

Tijdens de krachtmeting in Italië wacht de Nederlanders zware concurrentie van met name de Ieren en Duitsers. Wellicht dat de Italianen een verrassing in petto hebben. Toch moet de sterke Nederlandse selectie in staat worden geacht om een aantal medailles te veroveren. Met name bij de jongens en de dames lijken de medaillekansen het grootst. Donderdag 17 mei zal de ceremoniële opening van het EK plaatsvinden. Daarna zullen achtereenvolgens de wedstrijden op het onderdeel zetten (vrijdag 18 mei), veld (zaterdag 19 mei) en straat (zondag 20 mei) worden gehouden. De resultaten van deze wedstrijden zijn te volgen op www.klootschieten.com en www.kloatscheetbond.nl.

 

Op bijgevoegde foto ziet u de Nederlandse sporters in gezelschap van hun coaches en de afgevaardigde bondsbestuurders (Foto: Fotostudio Visschedijk).