De wedstrijden

Aan het EK wordt deelgenomen door de sterkste schutters uit Duitsland, Ierland, Italie en Nederland. Door ieder land wordt per onderdeel (Straat, Veld en Zetten) deelgenomen door 10 heren, 6 dames, 4 jongens en 3 meisjes. Op woensdag 30 april zal de Nederlandse delegatie van ca. 120 personen bestaande uit sporters, bestuurders en supporters afreizen naar Ierland. Op donderdag 1 mei staat de officiele opening van het EK gepland met daarbij de presentatie van de deelnemende teams. Op vrijdag 2 mei beginnen de wedstrijden met het onderdeel Zetten. Bij dit onderdeel geldt de totale afstand die door de lucht wordt afgelegd met een “Duitse zetkloot” van 475 gram. Het wereldrekord staat op 105,60 meter. Traditioneel is dit een duits onderonsje, maar bij de meisjes lijkt een Nederlandse uitschieter zeker mogelijk. Op zaterdag 3 mei staat de veldwedstrijd gepland. Op dit onderdeel wordt geschoten met de “Nederlandse veldkloot” van 375 gram. Bij de heren gaan Mark Oude Luttikhuis en Robert Meijer (KV Mander) opnieuw op zoek naar internationaal succes. Voor de jonge talenten Rob Scholten (Niej Haarbig) en Michiel Ruel (Lattrop) is dit EK een prachtige kans om hun krachten internationaal te meten en ervaring op te doen. Bij de meisjes is Silke Tulk (KV Kleine David) kansrijk. Voor de dames en de jongens jeugd zal het een zware strijd worden tegen de fysiek sterke Duitsers en Ieren. De vorm van de dag en de conditie van de veldbaan (in het doorgaans natte Ierland) zal doorslaggevend zijn.

 

Favoriete onderdeel Ieren

Op de laatste dag, zondag 4 mei, wordt het favoriete onderdeel van de Ieren gespeeld namelijk de wedstrijden op straat. Deze wedstrijden wordt geschoten met de ‘Ierse stalen kloot’ van 800 gram. Op dit onderdeel zijn de Ieren de grote favoriet. Echter het onderdeel straat is ook altijd goed voor de nodige verassingen. Ondanks het bochtige, oplopende parcours zullen alle Nederlandse deelnemers, en zeker de jongens jeugd, trachten het ongetwijfeld veelkoppige Ierse publiek met 10 goede worpen stil te krijgen. Natuurlijk staan ook de kogelwerpers, met name uit Oldenzaal, binnen de EK ploeg op scherp. Voor hen is dit EK hun internationale vuurdoop. Naast hun individuele intenties, met name de broers Egbers, zullen zij ook strijden voor een bijdrage aan het teamresultaat, meetellend voor het landenklassement.

Kortom: een EK-ploeg met een sterke Twentse inbreng, die in de bakermat van het klootschieten – Ierland – vol aan de bak moet en gaat.

 

De Nederlandse deelnemers

De Nederlandse selectie bestaat uit de volgende deelnemers:

 

Veld
 

Mannen:

Mark Oude Luttikhuis (Rheden), Robert Meijer (Albergen), Rolf Olde Weghuis (Oldenzaal), Rob Scholten (Harbrinkhoek), Richard Vlierman (Geesteren), Ivo Egbers (Oldenzaal), Michiel Ruël (Lattrop), Hans Welhuis (Oldenzaal), Patric Kristen (Oldenzaal), Dinant Roerdink (Eibergen).

Vrouwen:

Annemarie Leusman (Breklenkamp), Ingrid Blokhuis (Geesteren), Monique Eppink (Beuningen), Ellen Scholten (Harbrinkhoek), Richelle IJland (Oldenzaal), Chantal Oude Nijhuis (Weerselo).

Jongens:

Ramon Kemna (Hertme), Luuk ten Dam (Tilligte), Arjan Hassink (Denekamp), Jerry Dekker (Zuidwolde).

Meisjes:

Silke Tulk (Albergen), Merle Wesselink (Manderveen), Carolien van der Meer (Oldenzaal).

Straat
 

Mannen:

Niek en Ivo Egbers (Oldenzaal), Henk Heerink (Ootmarsum), Harold Dolleman (Zutphen), René Fox (Ootmarsum), Mark Oude Luttikhuis (Rheden), Jos-Bert Aalbers (Baak), Bastiaan Zwiers (Vledder), Coen Kuipers (Geesteren), Patric Kristen (Oldenzaal).

Vrouwen:

Daniëlla Vermeer (Zutphen), Brenda Hasselbekke (Harbrinkhoek), Chantal Oude Nijhuis (Weerselo), Saskia Wiegers (Borculo), Andrea Velderman (Wilp), Richelle IJland (Oldenzaal).


Jongens:

Jerry Dekker (Zuidwolde), Ramon Kemna (Hertme), Rik Meijer (Almelo), Arjan Hassink (Denekamp).

Meisjes:

Silke Tulk (Albergen), Lindsay Leussink (Almelo), Esther Bos (Beuningen).

 

Zetten

 

De selectie voor het onderdeel zetten zal worden samengesteld uit de deelnemers voor het onderdeel straat en veld. Daarnaast heeft bij de meisjes Merlin Leussink (Almelo) zich gekwalificeerd voor het onderdeel zetten.