Klootschieten wordt als sport nog vaak onderschat. Onterecht, zegt Lisa Jonkers. Zij zit als enige Drent in het Nederlands team voor het EK klootschieten.

Het is ijskoud deze zondagmorgen. Lisa Jonkers trekt snel haar wanten aan. Vandaag oefent de 17-jarige inwoonster van Zuidwolde het onderdeel straat, maar het weer zit nog niet echt mee. Niet dat ze erover klaagt. Lisa vindt klootschieten fantastisch. Lekker buiten. En bovendien is ze er goed in. Ze werd vorig jaar nog Nederlands kampioen.

Haar vrienden snappen het niet echt. Sommigen weten niet eens wat klootschieten is. En als ze het wel kennen, zeggen ze: “O, maar dat is toch niet zo moeilijk?” Als zij de sport uitlegt en vertelt dat ze in het Nederlands team voor het EK klootschieten zit, vinden ze het wel leuk.

Jonkers zit als enige Drent in het team. Ze traint twee keer in de week in Twente, op een uur rijden. “Het is een dure hobby, maar dat heb ik er graag voor over”, zegt vader Jaap Jonkers. Hij is er elke training bij.

“Vaart maken, meiden!” Coach Jan Tulk wordt ongeduldig. Jonkers traint samen met de dames vandaag, hoewel ze eigenlijk te jong is. Ze mag meedoen met twee onderdelen van het klootschieten: straat en veld. Bij het onderdeel veld moet de schutter de kloot zo ver mogelijk gooien in maximaal tien schoten. Het straatonderdeel lijkt hierop, maar vindt dan plaats op een geasfalteerde weg en met een dubbel zo zware kloot (800 gram).

Lisa staat aan de rechterkant van de geasfalteerde weg en wacht tot een auto voorbij is. Dan neemt ze een aanloopje, springt, gooit haar arm kaarsrecht door de lucht en onderhands weer naar voren. Met kracht komt de roze bal een aantal meters verder op het wegdek terecht. Tok! Rustig kijkt zij hem na. Hij blijft rollen. En rollen. Midden op de weg, tussen de belijning in, tot hij uiteindelijk eindigt in het gras.

Lisa was tien jaar toen haar vader haar meenam naar de plaatselijke klootschietvereniging. Ze was de jongste van het stel, maar bleek goed te zijn.Ophaar dertiende werd ze geselecteerd voor de Nederlandse kernploeg. Ze werd al tweemaal Nederlands kampioen klootschieten allround.

“Ze is wel de favoriet”, zegt Silke Tulk (26), Nederlands en Europees kampioen klootschieten. Zoals de meesten komt Tulk uit Twente. Als het zo uitkomt logeert Jonkers bij haar thuis. “Omdat de trainingen hier in Twente zijn, kan Lisa niet altijd komen.”

Trainer Tulk heeft hoge verwachtingen. “Lisa komt sowieso bij de eerste vijf”, voorspelt hij. Hij kent de jonge Drent al zo’n zes jaar. “Voor sommige mensen is dit een hobby. Wij noemen het topsport. Lisa traint soms vier keer in de week en het is voor haar een eind rijden.”