Onthulling

Dhr. Lenferink (r.), maker van het nieuwe beeld en mevr. Vriend-Smal (l.) onthullen het nieuwe beeld.


Afgelopen zaterdag is in de hal van het gemeentehuis van Tubbergen een nieuw beeld onthuld ter ere van de klootschietsport. Het beeld, getiteld ‘kracht en snelheid’, is ontworpen en gemaakt door de Tubbergse beeldend kunstenaar Harry Lenferink.

Het beeld is afgelopen zaterdag door Antoinette Vriend-Smal (de dochter van wijlen burgemeester Smal) en dhr. Lenferink onthuld in het bijzijn van het IBA bestuur en enkele genodigden. Het bestuur van The International Bowlplaying Association was niet geheel toevallig bij deze onthulling aanwezig, zij waren in Nederland om de locaties voor het EK klootschieten 2016 te bekijken en te keuren.

Het nieuwe kunstwerk geldt als vervanging van ‘de klootschieter’. Dit beeld is, in 1994, bij het aftreden van burgemeester Smal aangeboden en sierde sindsdien het gemeentehuisplein. In 2011 is het beeld echter gestolen en werd besloten een nieuw beeld te vervaardigen. Ook werd gezocht naar een geschikte locatie voor het nieuwe beeld. Dit heeft de gemeente, in overleg met de kunstenaar, gevonden in de hal van het gemeentehuis. De dochter van de in 2002 overleden oud-burgervader van de gemeente Tubbergen, heeft samen met de kunstenaar het beeld onthuld. Voorafgaand aan de onthulling spraken onder andere de huidige burgemeester van Tubbergen en de voorzitter van de IBA lovende woorden over dhr. Smal en diens inzet voor de klootschietsport.

Huub Heitkamp, ceremoniemeester van deze middag, sprak naderhand lovend over het nieuwe kunstwerk. ‘Dit beeld straalt op een positieve manier eenvoud uit en de titel typeert onze prachtige sport het best. Kracht en snelheid zijn twee essentiële eigenschappen die bij het klootschieten horen.’
Na de onthulling van het beeld zijn de leden van de IBA in vergadering gegaan. De locaties voor het EK 2016 zijn officieel goedgekeurd. Tevens werd er tijdens deze vergadering een nieuwe voorzitter gekozen voor het overkoepelend orgaan van klootschietsport. Maurizio Della Constanza, afgevaardigde van de Italiaanse klootschietbond, zal de komende vier jaar voorzitter zijn van de IBA.

Kracht en snelheid

‘Het nieuwe beeld straalt eenvoud uit. De titel typeert de klootschietsport uitermate goed. Kracht en snelheid zijn namelijk essentieel bij de klootschietsport’.