Ze komen uit de Achterhoek, Drenthe, de IJsselstreek en Twente. In totaal bijna vijftig klootschieters, verdeeld over een meisjes- jongens-, vrouwen- en mannenploeg vertegenwoordigen ze Nederland in het eerste weekeinde van mei op de Europese kampioenschappen.
Gistermorgen werden ze officieel gepresenteerd op de Haarlerheidebaan in Reutum. Voor een bevlogen klootschieter is dat bijna heilige grond. “Onze vereniging in Reutum bestaat al sinds 1822. Al die tijd werd hier op deze locatie gespeeld en zelfs ver daarvoor. In ieder geval een plek met een eeuwenlange en rijke klootschiethistorie. De roemruchte wedstijden om de zilveren kloot vonden hier plaats”, weet Jan Lammerink.
Betrokken
De inwoner van Reutum is bestuurder van de Nederlandse klootschietbond en in die hoedanigheid nauw betrokken bij het komende EK in Twente. Dan strijden teams uit Italië, Duitsland, Ierland en Nederland om de titel.
In de Nederlandse mannenploeg zit ook Krijn de Vries, vanaf zijn jeugd vergroeid met de oude volksport en lid van Oud Ootmarsum. De geboren Ootmarsumer woont sinds drie jaar in België, maar heeft de sport nooit losgelaten. Regelmatig laat hij de kloot rollen over de Twentse banen. “Voor de competitie kom ik gemiddeld eens per drie weken over vanuit Brussel.”
‘Belg’ Krijn de Vries probeert zo veel mogelijke trainingen mee te maken. “Verder train ik op dit moment drie keer per week alleen. Dan zoek in de omgeving van Brussel een geschikt bospad of een grindweg”, vertelt de 31-jarige onderzoeksmedewerker aan de vrije universiteit in de Belgische hoofdstad.
Voor hem is het klootschieten een combinatie van oostelijke volkscultuur en sport. “Maar op zo’n Europese landenwedstrijd is het absoluut sport. Het komt aan op kracht, snelheid en een goed ontwikkeld richtingsgevoel. Veel meer dan alleen maar hard gooien”, vindt Krijn de Vries.
Voor het komende EK zet hij in op een plek bij de eerste tien. Aan zijn collega’s op zijn werk in Brussel moet hij de finesses van het spel overigens nog weleens uitleggen.
Ook Lisa Jonkers en Brit Blokhuis ontmoeten soms enige meewarigheid bij hun generatiegenoten als het klootschieten ter sprake komt. De 17-jarige meiden maken deel uit van het meisjesteam. “Dat is toch met zo’n balletje rollen in het bos, wordt er dan gezegd. Dat stoort ons niet. We houden het maar op onbekendheid”, zeggen de twee tieners vrolijk.
Lisa uit het Drentse Zuidwolde is lid van EDKV Fort en teamgenote Brit komt van KV Beuningen met haar thuisbasis aan de Punthuizerweg. Beiden zijn vol ambitie en gaan bij het individuele klassement voor een podiumplek.
De Europese kampioenschappen worden iedere vier jaar georganiseerd. “De vorige editie in 2012 was in Italië, waar de mannenploeg in het landenklassement zilver bemachtigde. Nooit eerder haalde Nederland een betere score”, zegt Jan Wiegers, de coach.
De inwoner van Geesteren in Gelderland zet opnieuw in op een hoge eindnotering. Het EK heeft plaats van 5 tot en met 8 mei. De straatwedstrijden worden gehouden op de Ottershagenweg in Tilligte. De zetwedstrijden en veldwedstrijden hebben plaats op de Haarlerheidebaan in Reutum.
Daar wordt klootschieters en toeschouwers een uitgebreid randgebeuren geboden met een lentefestival.
Een soort van strodorp met oldtimers, bedrijfspresentaties, muziek en horeca.
Bondscoach Wiegers zet bij EK in eigen land hoog in. Hij rekent met landenploeg weer op een podiumplek.
1 Reactie
“De roemruchte wedstijden om de zilveren kloot vonden hier plaats”, weet Jan Lammerink.”
En dat doen ze nog 😉