Een prachtige veldbaan, een straatbaan van minimaal 1000 meter en een goede zetlocatie. Deze drie onderdelen vormden afgelopen zondag het decor voor het Nederlands Kampioenschap Klootschieten voor Junioren. Deze werden gehouden in Lattrop-Breklenkamp op de baan van de gelijknamige vereniging.

Jongste deelnemers
‘s Ochtends was het de beurt aan de jongste klootschieters van Nederland. Deze kleine talenten werden veelal bijgestaan door ouders, opa’s en oma’s. De deelnemers van categorie 1 en 2 gooiden 500 meter op de straat, 5 schoten op het veld en bij het onderdeel zetten maakten zij gebruik van een kloot met een gewicht van 275 gram.

In categorie 1 ging Britt Egbers er met de straattitel vandoor. Bente Scholten Linde (KV Wilskracht, Agelo) won het onderdeel veld en zetten. Hierdoor won ze ook de allroundtitel en is ze automatisch geplaatst voor het NK van volgend jaar.
Bij de jongens ging de strijd tussen de broertjes Breuklander. Gijs en Jordy (beide KV Beuningen, Beuningen) zijn enorm aan elkaar gewaagd en dat bleek ook vandaag. Gijs wist het onderdel straat te winnen, zijn broer won de onderdelen veld en zetten. Hierdoor ging de allroundtitel naar Jordy en zien we hem hierdoor automatisch volgend jaar terug.

Dat Karlijn Greven (KV Nooit Gedacht, Noord Deurningen) kon klootschieten wisten de deelnemers van categorie 2. Het jonge talent uit Oldenzaal wist vorig jaar de allround titel te winnen. Ook dit jaar was ze oppermachtig in haar categorie. Met drie overwinningen op drie verschillende onderdelen wist ze de allroundtitel te prolongeren. Ze wist op het onderdeel veld zelfs een nieuw Nederlands record te gooien met 466,65 meter. Anne Maatman (KV Reutum, Reutum) werd tweede allround.
Colin Heeringa (KV Java, Losser) won het onderdeel zetten bij de jongens in categorie 2. Hij gooide een afstand van 39,10 meter. Jop Droste (KV Wilskracht, Agelo) won het onderdeel veld met vier meter voorsprong op de nummer twee. Mart Egbers(KV Steeds Vooruit, Oldenzaal) wist het onderdeel straat te winnen.

Koningsklasse
Na de middag waren eerst de deelnemers van categorie drie aan de beurt. Deze jongens en meiden gooiden 1000 meter op de straat en voor het onderdeel zetten maakten zij gebruik van een kloot met een gewicht van 375 gram.

Angela Bergink (KV Steeds Vooruit, Oldenzaal) en Rodjean Vos (KV Vooruitzicht, Oldenzaal)  waren in een hevige strijd verwikkeld als het ging om titel op het onderdeel straat. Met een miniem verschil van 40cm wist Angela het gevecht te winnen. Rodjean won op haar beurt het onderdeel zetten. De titel voor het onderdeel veld ging naar Renske Arens (KV Nooit Gedacht, Noord Deurningen).
Jesse Wennink (KV de Brink, Ootmarsum) won het onderdeel straat en het onderdeel zetten. Bas Zanderink (KV Beuningen, Beuningen) wist beslag te leggen op de veldtitel. Door twee overwinningen en een tweede plaats ging de allroundtitel naar Ootmarsum, naar Jesse Wennink.
Later op de middag was het de beurt aan de koningsklasse bij de junioren, categorie 4. De oudste jeugdleden wisten er een waar spektakel van te maken. Bij de meisjes bleek dat de concurrentie sterk was. Maaike Haamberg (de Toekomst, Oldenzaal) won het onderdeel straat door als enige de afstand in 8 schoten te overbruggen. Lisa Jonkers (EDKV Fort, Fort) won het onderdeel veld en gooide meteen een nieuw Nederlands record met 529,95 meter. Christa Rolink (KV Beuningen, Beuningen) won het onderdeel zetten met een miniem verschil van 8 cm. Voor het eerst in de historie van het klootschieten wonnen 4 meiden de allroundtitel. Maaike Haamberg (de Toekomst, Oldenzaal), Lisa Jonkers (EDKV Fort, Fort), Iris Luttikhuis en Manon Zanderink (beide KV Beuningen, Beuningen) mochten het shirt in ontvangst nemen en zijn bij deze allemaal automatisch geplaatst voor het NK van volgend jaar.
Melle Analbers (KV Ons Streven, Tilligte) was oppermachtig in de koningsklasse bij de jongens. De talentvolle klootschieter kwam, net als een aantal andere jeugdleden, voor het laatst in actie op het NK junioren. Het onderdeel straat wist hij als enige in 6 schoten te overbruggen. Op het veld gooide hij een afstand van 735,50 en op het onderdeel zetten gooide hij ruim 71 meter. Al met al ruim voldoende voor een allroundkampioenschap. Jochem Wennink (de Brink, Ootmarsum) werd tweede , Rick Rekers (KV Ons Streven, Tilligte) werd derde.

Foto’s Silke Tulk:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.779396792092507.1073741856.468406159858240&type=1

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.779400965425423.1073741857.468406159858240&type=1