Winterse omstandigheden
Afgelopen zaterdag heeft de NKB de eerste selectiewedstrijden voor het EK kunnen afronden. Voorafgaand aan de wedstrijd was het even onzeker of er gestart kon worden in verband met de vorst en de mogelijke sneeuwval. Gelukkig wisten de weergoden Tilligte nog niet te vinden en dus kon er gewoon volgens schema gestart worden.

Heren/jongens
De heren beten het spits deze ochtend af. Bij hen was nog van alles mogelijk, de meeste sporters stonden binnen een marge van 100 meter van elkaar, iets dat in één wedstrijd ingehaald kan worden. Zo kwamen er nog veel sporters in aanmerking voor een plaats binnen de kernploeg. Opmerkelijk was de spectaculaire inhaalrace van Harold Dolleman. Hij wist zich terug te knokken in de kernploeg nadat hij de vorige wedstrijden had gemist wegens een blessure. De winst bij de heren ging naar Mark Muntel, die dit jaar overkwam van de junioren. Een zeer knappe prestatie van de pas 18-jarige Muntel. Met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar heeft de NKB dit jaar een jonge ploeg aan de start.
Deelnemers heren EK straat: Mark Muntel (KV Lattrop-Breklenkamp), Robert Blankenvoort (KV Mander), Melle Analbers (KV Ons Streven Tilligte), Bas Senger (KV Beunignen), Michael Roerdink (KV Eibergen), Harold Dolleman (KV Klein Dochteren), Jos-Bert Aalbers (KV Trefpunt), Jochem Wennink (KV de Brink), Krijn de Vries (KV Oud Ootmarsum), Luuk Zanderink (KV Beuningen). Eerste reserve is Arjan Hassink (KV Nooit Gedacht). Hij kwam slechts 1,20 meter tekort voor een plaats in de kernploeg. Tweede reserve is Bart Kamphuis (KV Mander). De reserves komen in principe niet in actie, tenzij er een blessure optreedt bij één van de kernploegleden.

Bij de jongens was de strijd voorafgaand aan deze wedstrijd eigenlijk al gestreden. Jesse Wennink wist maar liefst vijf wedstrijden 1300 meter of meer te gooien. Hierdoor mag hij, net als zijn broer bij de heren, uitkomen op het EK. Patrick Zieverink wist zijn tweede plaats veilig te stellen door de laatste wedstrijd winnend af te sluiten.
Deelnemers jongens EK straat: Jesse Wennink (KV de Brink), Patrick Zieverink (KV ‘t Broek), William Hobbelink (KV Beuningen) en Bart Polhuis (KV Vooruitzicht). Eerste reserve is Tim te Bogt (KV Zwolle)

Dames / meisjes
De eerste plaatsen waren bij de dames al vergeven voorafgaand aan de laatste wedstrijddag. De strijd om de laatste plaats in de kernploeg was echter een hevige. Marleen Hoffman, Chantal Horsthuis, Merlin oude Nijhuis en Anne ten Hagen waren alle vier nog in de strijd voor dit laatste ticket voor het EK klootschieten op straat. Doordat drie van de vier dames EK ervaring hebben, waren ze erop gebrand om het laatste ticket te bemachtigen. Na de laatste wedstrijd was de einduitslag nog niet meteen duidelijk. Voorzitter Cees van der Sluis mocht het verlossende woord brengen en maakte de volgende deelnemers bekend:
Deelnemers dames EK straat: Silke Tulk (KV Kleine David), Marianne Westerik (KV het Woudhuis), Carlijn Hammink (KV Niej Haarbig), Lindsay Leussink (KV de Huier), Kim Schurink (KV de Toekomst) en Marleen Hoffman (KV ‘t Broek). Eerste reserve is Anne ten Hagen (KV de Gunne)

Lisa Jonkers was voorafgaand aan de laatste wedstrijd al zeker van haar eerste plaats. De overige plaatsen moesten nog verdeeld worden op de slotdag. Suzan Zieverink verbeterde haar eigen resultaat met maar liefst 252 meter. Hierdoor steeg ze naar een tweede plaats in het eindklassement en speelde haar ticket veilig. De derde plaats wordt ingenomen door Britt Blokhuis, die net als Jonkers vorig jaar al internationale ervaring heeft opgedaan in het Ierse Skibbereen.
Deelnemers meisjes EK straat: Lisa Jonkers (EDKV Fort), Suzan Zieverink (KV ‘t Broek), Britt Blokhuis (KV Beuningen). Eerste reserve is Marloes Koldemeule van KV Oud Ootmarsum.

Veld
Zaterdag 30 januari wordt de kernploeg voor het onderdeel veld bekend gemaakt. Ook de kwalificatiewedstrijden voor het onderdeel zetten worden op deze zaterdag gehouden. Deelnemers die niet aan het onderdeel veld meedoen, kunnen zich wel opgeven voor het onderdeel zetten.