De eerste deelnemers aan het EK Klootschieten 2012 in het Italiaanse Pesaro zijn bekend. Afgelopen weekend zijn de finalewedstrijden van de Grolsch Champions Tour straat gespeeld die beslissend zijn voor een plaats in de kernploeg. Op de laatste wedstrijddag in Bussloo (Gld) moesten nog er nog vele beslissingen vallen. Het waren bijzonder spannende slotwedstrijden die resulteerden in soms verrassende uitslagen. Het eindklassement van de Grolsch Championstour, die in totaal uit 8 wedstrijden bestaat, wordt bepaald door de 6 beste resultaten.

De Nederlandse afvaardiging die deelneemt aan het EK 2012 in Italie bestaat uit 10 heren, 6 dames, 4 jongens en 3 meisjes.

 

Bij de heren wist Robert Meijer op overtuigende wijze te winnen met een voorsprong van 10 punten op de nummer twee Harold Dolleman. Vooral de plaatsen 5 tot en met 10 kenden onderling zeer kleine verschillen en zorgden voor de nodige spanning. Soms moest de beslissing zelfs vallen in het allerlaatste schot zoals het geval was bij Mark oude Luttikhuis (9) en Arjan Hassink (10) die zich met een minimale voorsprong wisten te plaatsen voor de kernploeg. Er waren 3 sporters op een gedeeld elfde plaats die slechts 1 punt tekort kwamen voor deelname aan het EK 2012 in Italie.

 

o7974k

 

Bij de dames was de winnaar al voor de laatste wedstrijddag bekend, namelijk Silke Tulk. Ook zij had een overtuigende voorsprong van 10 punten op nummer twee Joyce Leussink. De onderlinge verschillen tussen de overige 4 dames die zich wisten te plaatsen voor de kernploeg waren bijzonder klein. Ook hier waren er twee sporters die deelname aan het EK op een haar na misten.

 

jq6exj

 

De winst bij de jongens was voor Bart Kamphuis met op de tweede plaats Melle Analbers. De plaatsen drie en vier worden ingenomen door Luuk Zanderink en Jochem Wennink.

 

aorifo

 

Bij de meisjes ging de winst naar de 13-jarige Lisa Jonkers, een bijzonder knappe prestatie. Zij wist Renske Maarschalkerweerd en Manon Zanderink achter zich te laten op respectievelijk de tweede en derde plaats.