Op de baan dragen ze bewust verschillende kleuren schoenen. Anders is het voor de scheidsrechters en andere spelers absoluut ondoenlijk ze uit elkaar te houden. De Almelose drieling Merlin, Joyce en Lindsay Leussink (22) doet komend weekeinde tijdens de Europese kampioenschappen klootschieten in het Twentse Reutum een gooi naar eeuwige roem.

Lindsay loopt op blauwe voetbalschoenen, Joyce op rode en Merlin draagt goudkleurig schoeisel. “De scheidsrechter noteert dit vooraf en dan komt het eigenlijk altijd wel goed.”
Lindsay kwam speciaal eerder terug van Curaçao, waar ze de afgelopen twee maanden stage liep bij een groot advocatenkantoor. “Uiteraard zijn Merlin en Joyce ook nog een weekje op bezoek geweest. Liefst had ik er na mijn stage nog een paar weken vakantie aan vastgeknoopt, maar dat zat er niet in. Het EK-klootschieten in onze Twentse achtertuin gaat uiteraard voor.”
Op Curaçao trainde Lindsay volop door. De Twentse blondine trok daarbij nogal wat bekijks. “Vooral om mijn slag te behouden was het belangrijk bezig te blijven. Het leuke was dat mensen daar naar mij toe kwamen om te vragen wat ik toch aan het doen was. Als je dan het woord klootschieten in de mond neemt, denken ze dat je ze in de maling neemt. Maar ik kon ze duidelijk maken dat het toch echt een hele serieuze aangelegenheid is.”
Het klootschieten is volgens de overlevering ooit bedacht door dijkenbouwers in Noord-Nederland. Die gooiden met kluiten aarden: kloeten. Wat later verbasterde tot kloten. Rond 1700-1800 was het in ons land zelfs een razend populaire sport, maar het werd uiteindelijk verboden vanwege uitspattingen als gevolg van overmatige alcoholische versnaperingen.
De Almelose meiden – lid van KV De Huier in buurdorp Geesteren – kregen de liefde voor de kloot van vader Jos met de paplepel ingegoten. Toen hij zijn kroost een eerste keer meenam naar de baan onderkende hij meteen het talent. Het blonde trio was eerder al succesvol op andere internationale toernooien en presteerde het tijdens een Nederlands kampioenschap ooit al eens om gezamenlijk op het podium te staan. Het is dit weekeinde voor het eerst dat ze meedoen aan een EK op Twentse bodem. Vader Jos: “De laatste keer dat het in deze regio werd gehouden waren ze nog maar net twee jaar…”
De drie komen komend weekeinde uit op meerdere onderdelen: gooien op de weg, in het veld en het ’zetten’, waarbij de afstand wordt gemeten die de kloot door de lucht aflegt. Volgens de drie gaat het om techniek gekoppeld aan explosie. Lindsay: “We maken alle drie een serieuze kans. Bij klootschieten is echter vooral de vorm van de dag allesbepalend.”

Door: Jan Colijn

Vanochtend was Merlin te gast bij Radio 538, luister het hier terug: http://www.538.nl/gemist/30678/merlin-leussink-22-is-klaar-voor-het-ek-klootschieten