De Grolsch Champions Tour voor het onderdeel veld is dit jaar gewonnen door een aantal ‘oude bekenden’. Na zes wedstrijden op drie verschillende locaties kon de eindstand worden opgemaakt. Vier van de zes wedstrijden telden mee voor het eindresultaat. Bij het zetten telden twee van de drie resultaten. Het aantal deelnemers viel dit jaar, een jaar na het EK, ietwat tegen. De resultaten daarentegen waren prima.

Herenimg_5524-kopie

Voorafgaand aan de laatste wedstrijd was het Luuk Zanderink van KV Beuningen die de heren aanvoerde. Melle Analbers had de eerste wedstrijd gemist en stond daardoor een eind achter op de koplopers. Richard Vlierman en Guus Weghorst (beide KV Niej Haarbig) waren ook in de top 5 te vinden, voorafgaand aan de laatste wedstrijd, die werd verschoten bij KV Lattrop Breklenkamp. Dat leeftijd niets zegt over kwaliteit liet Richard Vlierman nog maar eens een keer zien. Nadat hij afgelopen jaar als oudste deelnemer aan het EK had meegedaan, won hij de vijfde veldwedstrijd. Melle Analbers won de laatste wedstrijd. Hierna werd er even snel gerekend en kreeg ‘good old’ Richard Vlierman de gouden medaille omgehangen door bondscoach Jan Wiegers. Luuk Zanderink werd tweede, Melle Analbers maakte het podium compleet. Laurens Maseland, Guus Weghorst, Jochem Wennink, Michiel Ruël, Tom Kemperink, Jos-Bert Aalbers en Dennis Monninkhof maken deel uit van de tienkoppige kernploeg.

Dames
Bij de dames was het vaste trio in de top te vinden. Silke Tulk, Kim Schurink en Lindsay Leussink vochten onderling de strijd uit. De verrassing bij de dames kwam dit jaar uit Drenthe. Lisa Jonkers, voor het eerst actief bij de dames, wist zich kranig te verweren tegen het geweld van de Twentse meiden. Tijdens het afgelopen EK zorgden de dames voor een geheel oranje podium, de volgorde bleek tijdens de Champions Tour alleen iets veranderd. Silke Tulk won voor Kim Schurink en Lindsay Leussink, daar waar Schurink en Leussink tijdens het EK nog van plaats wisselden. Lisa Jonkers, Richelle ter Heege en Marleen Hoffmann zijn naast de drie winnaars toegevoegd aan de kernploeg.

img_5526

Jeugd
Bij de jongens was Bart Polhuis (KV Vooruitzicht) voorafgaand aan de laatste wedstrijd al zeker van de overwinning. Met vier overwinningen in de eerste vier wedstrijden kon hem de titel niet meer ontgaan. Patrick Zieverink maakte dankbaar gebruik van deze situatie en won de vijfde wedstrijd. De laatste wedstrijd viel ten prooi aan Jesse Wennink, de jonge klootschieter uit Ootmarsum. Bart Polhuis won, Patrick werd tweede en Jesse maakte het podium compleet. Mirco Breuker wordt bij de jongens als vierde toegevoegd aan de kernploeg.

img_5528

Karlijn Greven en Imke Haring o.g. Brugger maakten hun debuut bij de meisjes. Met hun respectievelijk 13 en 12 jaar zijn deze meiden verreweg de jongste deelnemers. Beide meiden maakten een goede beslissing door ervaring op te doen tijdens de Grolsch Champions Tour. Ervaring die hen over vier jaar, wanneer het EK in Duitsland wordt georganiseerd, goed van pas kan komen. Dit jaar bleken de meiden die al EK-ervaring hadden nog een maatje te groot. Europees Kampioene Renske Arens (KV Nooit Gedacht) wist de zesde wedstrijd te winnen en eindigde hiermee op een algemene derde plaats. Britt Blokhuis (KV Beuningen) had evenveel punten in het eindklassement, alleen had zij in totaal iets meer meter gegooid en hiermee werd zij tweede in het klassement. Winnaar werd Rodjean Vos (KV Vooruitzicht) doordat zij drie wedstrijden wist te winnen. De meiden op het podium zijn ook tevens de meiden die in de kernploeg zitten.

img_5530

Zetten
Het onderdeel zetten werd ook tijdens de Grolsch Champions Tour gespeeld. Bij dit onderdeel moet een kleine kloot van 475 gram (mannen) of 375 gram (dames en junioren) zo ver mogelijk door de lucht gegooid worden. De techniek is bij dit onderdeel geheel vrij, waardoor er zowel boven- als onderhands gegooid mag worden.
Het zetten werd bij de heren op een overtuigende manier gewonnen door Melle Analbers. Lindsay Leussink wist bij de dames dit onderdeel voor zich te winnen. Jesse Wennink en Renske Arens werden zetkampioen bij de junioren.