EK klootschieten 2016 in regio Haarlerheidebaan wordt momenteel verlengd.

Eind deze week zaait Gebr. Poppink uit Reutum een mengsel voor sportvelden in op een stuk grond in het verlengde van de Haarlerheidebaan. Het is een nieuwe stap in de voorbereidingen op het EK Klootschieten, dat volgend jaar in deze regio wordt gehouden.

Tilligte en Reutum vormen van 5 tot en met 8 mei 2016 het centrum van de klootschietwereld. Ierse, Duitse, Italiaanse en Nederlandse klootschieters strijden in Noordoost-Twente die periode om de Europese titels. De straatwedstrijd wordt gehouden op de Ottershagenweg in Tilligte, het zetten en de veldwedstrijd op de Haarlerheidebaan in Reutum. Die wordt speciaal voor het EK verlengd. “De baan is nu 725 meter lang, straks 1.500 meter. Met de mogelijkheid voor nog een stukje uitloop mocht er na tien worpen verder dan 1.500 meter worden gegooid”, zegt Sander Telgenhof. Hij is voorzitter van KV Reutum en zit samen met Jan Lammerink van die club in de EK-commissie die het internationale evenement voorbereidt. De baan vlakbij Café De Molenberg wordt verlengd in de richting van de Revinksweg, zodat de baan meer in de buurt van de lokale voetbalclub komt te liggen. Het nieuwe deel van de baan doorkruist gronden van twee eigenaren. “Van bouwbedrijf Poppink uit Fleringen, dat die grond heeft verhuurd aan een boer, en van café De Molenberg dat ook eigenaar is van de bestaande baan. Die twee stellen hun gronden beschikbaar. De Molenberg stelt de grond gratis beschikbaar, maar krijgt geld terug voor het maaien van de hele baan”, vertelt Telgenhof. De verlenging van de Haarlerheidebaan wordt na het EK weer teruggedraaid.

Kostenpost
De organisatie van het EK werkt met een begroting van tussen 60.000 en 70.000 euro. Volgens Telgenhof betreft de verlenging van de baan de grootste kostenpost. “Ongeveer de helft gaat zitten in deze tijdelijke verlenging van de veldbaan”, verduidelijkt Harry Scholtenhave, die namens klootschietvereniging Ons Streven in de organiserende commissie zit. Ons Streven is verantwoordelijk voor de organisatie van de straatwedstrijd. Die wordt gehouden op vrijdag 6 mei, op de Ottershagenweg in Tilligte. Deze weg tegen het natuurgebied aan wordt op deze dag, inclusief alle toegangswegen, afgesloten voor verkeer. Een dag eerder is de opening van het evenement in het centrum van Ootmarsum. Het zetten (zaterdag) en de veldwedstrijd (zondag) zijn allebei op de verlengde Haarlerheidebaan. Die volgorde komt niet uit de lucht vallen, er is over nagedacht. “Een organisatie”, vertelt Huub Heitkamp die in de organiserende commissie verantwoordelijk is voor de pr en sponsoring, “mag zelf het programma bepalen. Wij Nederlanders zijn minder bedreven in het zetten, dus de deelnemers die zowel aan de straat- als aan de veldwedstrijd meedoen, hebben dan mooi een dagje rust.” Hij is met zijn commissieleden de zoektocht naar sponsors reeds begonnen. “De bond heeft natuurlijk geld opzij gelegd. Maar zonder sponsors kunnen we niet.” Verder wordt hulp gevraagd van vrijwilligers.

Kwaliteit
In Reutum wordt hard gewerkt om de Haalerheidebaan gereed te maken. “We zijn vroeg begonnen, om een baan van goede kwaliteit te krijgen. Op 6 september moet ie klaar zijn voor een wedstrijd in de Grolsch Champions Tour. De beste klootschieters van die tour gaan naar het EK. Nederlanders hebben voor dat het EK begint dus al geoefend op de verlengde baan. Hopelijk betaalt dat zich uit in medailles op het EK”, aldus Telgenhof.

“Dit is mooi voor Reutum”, zegt hij. “Inwoners zullen weten dat hier een EK is.” Al zal in het dorp niet, zoals in een speelstad bij het EK Voetbal, op elke hoek van de straat een uithangbord hangen. “Maar we zullen wel her en der affiches ophangen, zodat het evenement bij de lokale bevolking en mensen elders in Twente onder de aandacht komt.”

Foto: Emiel Muijderman